Instruktioner: Rulles 2-veckors vin
Publicerad: 23/2
Gör gott eget vin idag! Drickfärdigt inom 7 dagar. Ger 23 liter färdigt vin (ca. 28 flaskor) med 11-14% alkoholhalt.
För att brygga 7-veckorsvin behöver du: Jäskärl 25 L, Jäsrör, Hävert, Omtappningskärl, vatten.
-
Här hittar du instruktioner fär hur du enkelt brygger ditt egna 2-veckors vin:
-
Blanda druvsaften (5 liter) med 8 liter varmt kranvatten i en väl rengjord damejeanne. Fyll på med 10 liter kallt kranvatten. Skaka om noga. Temperaturen bör nu vara 25—30 grader. Tillsätt vinjästen — påse 1, låt stå 10 minuter och skaka om ordentligt. Sätt på jäsrör och låt stå i jämn temperatur, inte under 20 grader.
-
Jäsningen tar c:a 10 dagar, sedan slutar det bubbla ur jäsröret, vinet börjar klarna vid ytan och smakar inte Iängre sött. Detta gäller vid ovan angivna temperaturer. Är de lägre, tar jäsningen längre tid. För att vara helt säker på att vinet är utjäst, provar Du med en jäsningsmätare. Den ska visa - (minus) 5 öchsle för ett helt torrt vin.
Kontrollera and att vinet är utjäst - med jäsningsmätare eller avsmakning - innan Du stoppar jäsningen. Att det slutar bubbla ur jäsröret är ingen garanti för att vinet är färdigjäst. Ett litet Iäckage ger samma verkan - kolsyran pyser ut vid sidan av jäsröret. -
Tappa om vinet till ett rent kärl. Tillsätt jässtopp — påse 2 och skaka ur kolsyran ur vinet. Skaka flera gånger med 15-30 minuters mellanrum.
-
Röd- och rosevin: Dessa viner klarnar av sig själva. Låt vinet stå 3-4 dagar eller tills det har klarnat helt. Tillsätt absolut inga klarningsmedel. Vitvin och Riesling: Tillsätt klarning - påse 3 och skaka om. Tillsätt klarning - påse 4 (samt påsen med Riseling- arom om Du gör Riesling). Skaka om noga och ställ vinet på ett bord för att underlätta tappning. Klarningen tar 1-2 dagar.
.
Tips när du brygger eget vin:
Var noga med att rengöra jäskärl och alla tillbehör, särskilt jäskärl, flaskor och ev kapsyler som stått fuktigt eller med vatten i en längre tid. Använd Glasrens, maskindiskmedel eller målarsoda, inte flytande diskmedel. Skölj noga med vatten. Med noggrann rengöring slipper Du vildjäsning. Även med de bästa råvaror blir vinet sämre om det infek- teras. Ren jäsning ger ren smak.
Druvsaften skall hålla c:a 82 öchsle efter utblandning med vatten, men före jäsning (kan kontrolleras med jäsnings- mätare). Om inte är den inte tillräckligt omblandad alter- nativt har för mycket vatten tillsatts.
Det kan ta upp till 1—2 dagar innan jäsningen blir märkbar beroende på vattenkvalitet mm. Det är viktigt att druvsaf- ten inte har för låg temperatur i starten — följ receptet. Skaka gärna om några gånger dagligen de första dagarna så underlättas jäsningen, men se upp så det inte skummat över. Om inget bubblande märks i jäsröret inom två dagar bör Du kontrollera att inte jäskärlet läcker vid jäslock/ jäsrör.
Att jäsningen pågår syns på skummet som bildas på mustens yta, och hörs på det brusande ljudet. Mäter man öchsletalet med några dagars mellanrum sjunker mätaren allt djupare = lägre öchsletal.
Det är viktigt att skaka ur kolsyran ur det färdigjästa vinet. Så Iänge det innehåller kolsyra klarnar det sämre och får en bismak av jäst.
Vinet får normalt en alkoholhalt på 11,5%. Vill du ha högre styrka kan du tillsätta 1/2 kg socker under punkt 1 (lös sockret i varmvattnet). Alkoholhalten ökar då till c:a 13%, men notera att jäsningen tar Iängre tid och att vinet kan bli litet sött.
Med jäsningsmätarens hjälp kan man beräkna alkoholhal- ten enligt följande: Startvärde (normalt 82, högre om socker tillsatts) minus slutvärde (normalt -4) dividerat med 7,5. Alkoholhalt = 82 - (-4) / 7,5 = 86 / 7,5 = 11,5 %