NYHET

Bruksanvisning på Rulles 7-dagars vin

Bruksanvisning på Rulles 7-dagars vin

Instruktioner: Rulles 7-dagars vin

Publicerad: 23/2

Gör gott eget vin idag! Drickfärdigt inom 7 dagar. Ger 23 liter färdigt vin (ca. 28 flaskor) med 11-14% alkoholhalt.

För att brygga 7-dagarsvin behöver du: Jäskärl 25 L, Jäsrör, Hävert, 3,5-4 kg socker, vatten.
-

Här hittar du instruktioner fär hur du enkelt brygger ditt egna 7-dagars vin:

  1. I en väl rengjord damejeanne eller jäshink Iöses 3,5 kg socker (4 kg till rödvin) i 8 liter varmt kranvatten. Häll i fruktsaften och fyll på med 10 liter kallt vatten. Tillsätt jästnärsalt, påse A — skaka om noga. Temperaturen bör nu vara 25—30 grader. Tillsätt jäs- ten — påse 1, Iåt stå 10 minuter och skaka sen om ordentligt. Sätt på jäsrör och Iåt stå i jämn temperatur, inte under 20 grader.
  2. Jäsningen tar 3—4 dagar, sedan slutar det bubbla ur jäs- röret, vinet börjar klarna vid ytan och smakar inte Iängre sött. Detta gäller vid ovan angivna temperaturer. Är de lägre tar jäsningen längre tid. Tillsätt jässtopp — påse 2 och skaka ur kolsyran. Skaka flera gånger med 15—30 minuters mellan- rum. Tillsätt klarning — påse 3 och skaka om. Tillsätt klarning
    — påse 4 (samt essenspåsen märkt med namnet på sorten du gör — ej rödvin, se nedan). Skaka om noga igen och stall vinet på ett bord. Klarningen tar 3—4 dagar. För rödvin görs nu en omtappning. Tappa först om 5 liter, tillsätt rödvinsfärg och skaka om. Tappa över resten av vinet och skaka.
  3. Tappa upp vinet på väl rengjorda flaskor. Se till att häver- tens nederdel i damejeannen är stilla så att inte bottensat- sen rörs upp. Tillsätt 5—30 gram socker (se Vinkar & Tips) per 75 cl flaska. Korka igen och Iåt stå tills sockret smält. Skaka sedan om flaskorna så att innehållet blir ordentligt blandat. Vinet är nu färdigt att avnjutas — gärna kylt till 10—
    15 grader och smaken blir bara bättre med tiden. En lag- ringstid på 1—2 månader i rumstemperatur förbättrar sma- ken minst 100 %, därefter bör vinet lagras svalt, gärna i kyl- skåp för maximal hållbarhet.

.

Tips när du brygger eget vin:

Med angiven sockermängd (punkt 1) blir alkoholhalten cirka 11%. Tillsätts 1 kg extra socker blir den 14%, men jäsnings- tiden ökar till 7-10 dagar och klarnìngen tar Iängre tid.

I stället för vinflaskor kan vinet fyllas på PET-fIaskor med skruvkapsyl, men hållbarheten begränsas då till 1—2 månader. Vinet kan också fyllas på 33 cl öl- och Iäskflaskor och för- slutas med kronkapsyler.
Rulles 7-dagars vin jäser ut helt för att ge maximal alkohol- halt. Det innebär att det färska vinet smakar mycket torrt (syrligt). Därför bör vinet sötas upp:'

Rödvin — 50—300 gram socker per sats = 2—10 gram socker per 75 cl flaska.

Övriga viner — 50—600 gram socker per sats.
Sockret kan lösas i hela satsen efter omtappning eller direkt i varje flaska som under punkt 3 ovan. Sötar Du upp vinet direkt i flaskorna kan Du Iättare prova fram lagom sockertillsats för Din smak.
1 dl socker = cirka 90 gram. 1 matsked = 13 gram.
1 tesked = 4,5 gram.

Se alla nyheter »

PRENUMERERA PÅ BARKINGS NYHETSBREV

Prenumerera på nyhetsbrevet för att ta del av nya
goda Drinkmixar, Drinktips, Tävlingar & Rabattkoder:

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

PRENUMERERA PÅ BARKINGS NYHETSBREV

Prenumerera på nyhetsbrevet för att ta del av nya goda Drinkmixar, Drinktips, Tävlingar & Rabattkoder:

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?